Duhovna obnova za starije osnovnoškolce u Hrnetiću i posjet vjeroučenika Osnovne škole Josipa Pupačića iz Omiša


Prva korizmena subota 9. ožujka 2019. u župi svetog Martina biskupa u karlovačkom Hrnetiću ove godine je bila posebna. Posebnom su je učinile časne sestre Uršulinke koje su predvodile korizmenu obnovu za starije osnovnoškolce na kojoj je sudjelovalo 40 osnovnoškolaca. Sestra Ksenija Leko i sestra Pia Jurić duhovnu obnovu su započele oko 10 sati ujutro meditacijom o Nebu koja je otvorila ovogodišnju temu: „Čovjek – slika Božja!“. Mladi su razmišljali kakve sve stavove čovjek može imati o Bogu i o sebi, te o bližnjemu, u različitim situacijama života, te kakvu sliku o Bogu pruža Sveto pismo. Razornu moć grijeha sestre su predočile na način da su djeci pokazali kako se čuvaju i konzerviraju najvažnija umjetnička djela danas. Čovjek je Božje umjetničko djelo. Krivim korištenjem i neispravnim postupanjem umjetničko djelo se oštećuje i uništava, a kada dođe do oštećenja potrebna je restauracija. Kroz sliku „restauratorskih zahvata“ prikazan je sakrament svete Ispovijedi. Mladi su imali priliku pogledati kratki film „Dodir majstorove ruke“ u kojem je prikazan primjer krivog odnošenja prema vrijednim predmetima, njihova istinska vrijednost te majstorski restauracijski zahvati. Nakon predavanja mladi su imali priliku za pojedinačnu ispovijed, molili su zajedno krunicu Božanskom milosrđu, te su osmišljavali igre kroz pjesmu i rad po skupinama. U skupinama su podijelili iskustva koja su stekli na ovoj duhovnoj obnovi, a mnogi su iskoristili priliku pitati voditeljice o životu u samostanu. Program je završio zajedničkim ručkom u Pastoralnom centru Hrvatskih mučenika.


Odmah po završetku duhovne obnove mladi su se spremili za doček gostiju. Naime, toga dana skupina od 50-ak vjeroučenika osnovne škole Josipa Pupačića u Omišu svi mahom župljani župe Uznesenja BDM u Rogoznici zajedno sa svojim župnikom don Zvonimirom Mijićem i s nekoliko roditelja pošli su na korizmeno hodočašće u Zagrebačku katedralu kako bi se pomolili na grobu kardinala Stepinca. Prva postaja njihovoga putovanja bilo je Nacionalno svetište Hrvatskih mučenika na Udbini gdje su imali i svetu misu, nakon toga krenuli su i prema župi Hrnetić u Karlovcu jer je tu sagrađena prva crkva u Hrvatskoj posvećena Hrvatskim mučenicima. Župnik don Filip Pavlović ih je dočekao i pozdravio, mladi su sudjelovali na kratkoj molitvi u župnoj crkvi a zatim su krenuli u dvoranu pastoralnog centra na objed. Nakon kratkog predstavljanja povijesti župe i župnih aktivnosti, don Filip je potaknuo mlade i njihovog župnika da svakako posjete i Krašić. Mladi su nastavili svoje putovanje prema Krašiću, u Zagrebu su posjetili Katedralu, molili na grobu blaženog Alojzija Stepinca i razgledali znamenitosti grada te prepuni dojmova došli su doma u nedjeljnim ranojutarnjim satima.

Napisala s. Pia Jurić

Primjedbe

  1. Bilo je to davno prije 49 godina kada sam napustio moje selo i crkvu sv.Martina U moji 24 god se sjecam samo jednoga Svecenika Gos H Lesic Svaki sam petak isao u zupni dvor ili farof po vrtno povrce koje je moja POk baka pazarila na Karlovackoj trznici te na subotu po podne bi nosio dinare od prodanog povrca Mnoge me uspomene vezu na Crkvu SV.Martina bio sam oltar boy u Hrneticu i na Baniji u SV Tri Kralja Tu na groblju pocivaju moj najdrazi Mama Baka Brat i sva daljna obitelj Tu sam isao u 4 razreda osnovne skole Tu sam zapamtio Bozicne Pjesme koje su mi najljepse To su drage uspomene na moj rodni kraj i crkvu SV.Martina To nitko ne razumije i nezna kako je zalosno kada toliko dugi godina prozivis u tudini samo onaj znade koji to prozivi u 49 godina Molim vas moje ime i prezime nemojte nigdje objaviti PS Dobivam Glas Koncila svaki tjedan Hvala na razumljevanju J G J

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar