U Hrnetiću proslavljen Dan Hrvatskih mučenika, obilježena obljetnica pogibije pukovnika Miroslava Perisa, a najavljeno je i otvaranje „Marijanske godine“

 


U nedjelju 20. rujna 2020. župa sv. Martina biskupa u karlovačkom naselju Hrnetić svečanom svetom misom u 10:30 sati proslavila je Dan Hrvatskih mučenika – kako već tradicionalno nazivamo obljetnicu posvete prve crkve sagrađene u Hrvatskoj u čast Hrvatskim mučenicima upravo u Hrnetiću. Zbog epidemioloških razloga sve nedjeljne mise proslavljene su na vanjskom prostoru ispred crkve.

U uvodnom obredu župnik don Filip Pavlović istaknuo je važnost izgradnje kulture oprosta istaknuvši kako se oprost ne može graditi na glumi, na lažima i na izvrtanju povijesnih činjenica nego oprost traži prihvaćanje istine – prvo one Istine koju nam sam Bog progovara o svijetu i o nama pisane velikim slovom, zatim prihvaćanje onih naših malih ali bitnih svakodnevnih istina o nama, ljudima i događajima oko nas. Ističući važnost traženja i primanja oprosta župnik je rekao kako je baš u tomu najveća razlika između „Jude koji je izdao Isusa“ i „Petra koji je postao temelj Crkve“. 

Svake godine obljetnica posvete crkve Hrvatskih mučenika poklapa se s obljetnicom pogibije hrvatskog ratnog vojnog pilota pukovnika Miroslava Perisa koji je položio život za Domovinu braneći svoj grad 14. rujna 1993. Tako je i don Filip u svojoj propovijedi istaknuo kako je Hrvate oduvijek krasila uz ljubav prema Bogu i velika ljubav prema Domovini – ljubav je to koja je bila spremana podnositi i podnijela je najveće žrtve, zato nama Hrvatima Domovina nema cijenu, ona je za svakog od nas blago iznad svakog drugog blaga pa unatoč korona krizi i ekonomskoj situaciji Domovina je mjesto i vrijednost koje se ne bismo trebali olako odricati.

Na kraju mise osvrćući se na zdravstvene i ekonomske prilike vezane za korona krizu don Filip je istaknuo kako su se kršćani tokom stoljeća u najvećim životnim potrebama utjecali Mariji – Isusovoj i našoj majci te je najavio otvaranje „Marijanske godine“ u župi Hrnetić 11. listopada 2020. Župljani Hrnetića se za ovaj događaj već aktivno pripremaju, naime, prije nekoliko tjedana već su uveli nedjeljni večernji molitveni program po uzoru na marijansko svetište u Međugorju tako da svake nedjelje u 17 sati mole radosna i žalosna otajstva krunice kada je prilika i za ispovijed, nastavljaju program sa svetom misom u 18 sati a nakon mise mole slavna otajstva krunice i ostaju u pobožnosti Klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Kao vanjski znak istaknut će veliki plakat na tornju župne crkve sv. Martina s geslom „Po Mariji k Isusu“. Ciljevi ove godine su da župljani i svi koji budu dolazili u Hrnetić dok mole Gospin zagovor za prestanak pandemije otkriju iznova vrijednost redovitog sakramentalnog života, osobne i obiteljske molitve pokore i posta.      

Primjedbe