OTVORENA MARIJANSKA GODINA U HRNETIĆU

 

Zavjetnim nedjeljnim večernjim molitvenim programom koji je započeo molitvom radosnih i žalosnih otajstava krunice u nedjelju 11. listopada u 17 sati i nastavio se u 18 sati svečanom svetom misom, u crkvi Hrvatskih mučenika u Hrnetiću koju je predvodio mons. Marinko Miličević generalni vikar Gospićko-Senjske biskupije koji je također odgovoran i za Svećenički Marijanski Pokret u Hrvatskoj, otvorena je Marijanska godina u najstarijoj župi karlovačkog kraja posvećenoj sv. Martinu biskupu.

U prigodnoj propovijedi mons. Miličević je govorio o važnosti predanja Blaženoj Djevici Mariji. Istaknuo je: "U tome su nam primjeri veliki sveci kao što je sveti Ivan Pavao II. koji se potpuno predao Blaženoj Djevici Mariji. Kada se posvetimo Gospi, tada ona preuzima odgovornost da nas oblikuje u drugoga Krista. Također, po riječima sv. Ivana Pavla II. 'kada se posvetimo Blaženoj Djevici Mariji, ona od nas čini savršen prinos Presvetomu Trojstvu.'"

Propovijednik je povezao ovu Marijansku godinu s Matejevim evanđeljem 28. nedjelje kroz godinu gdje se naglašava koliko je važno imati prikladno "svadbeno ruho", a govori o euharistiji kao svadbenoj gozbi i konačnoj gozbi u Kraljevstvu nebeskom. Propovijednik je istaknuo: "Marija će, zato jer smo joj prišli i njoj se posvetili, odijenuti i nas u nove haljine i tako ćemo ići 'sigurnim putem u nebo' - tako nas uči sveti Bernard."

Mons. Miličević je također spomenuo primjer jednog svećenika koji je na svojoj 50. obljetnici misništva svjedočio o tomu kako je bio ranjen u ratu kao mladić i kako je čudesno preživio po zagovoru Blažene Djevice Marije. To je čudo pripisao svojoj posveti Blaženoj Djevici Mariji koju je učinio još u djetinjstvu i neprestano je obnavljao. Ona je vodila njegov put sve do svećeništva. Osmišljavanje života, ljubav prema Kristu i Crkvi sve nam to dolazi po posveti Blaženoj Djevici. Izvanredan primjer nam je tu i sv. Ivan Pavao II. koji je na samrti, dok nije mogao fizički govoriti, zatražio olovku i papir i napisao svoje geslo: "Totus tuus - Sav tvoj Marijo!"

Nakon misnog slavlja okupljeni vjernici i svećenici predvođeni župnikom don Filipom Pavlovićem izmolili su Posvetnu molitvu Gospi, a molitveni program je nastavljen molitvom Slavnih otajstava Gospine Krunice i završen je Klanjanjem pred Presvetim Oltarskim sakramentom. Ovaj zavjetni nedjeljni večernji molitveni program župljani Hrnetića će imati kroz cijelu godinu svake nedjelje. Osim toga, neki od ciljeva su obnova osobne i obiteljske molitve i sakramentalnog života župljana, te otkrivanje pokorničke prakse Crkve i važnosti Svetoga pisma u životu vjernika.     

Primjedbe