ŽUPA HRNETIĆ PRVA U HRVATSKOJ DOBILA RELIKVIJE SV. JOSEMARIJE ESCRIVA UTEMELJITELJA OPUSA DEI

 

Posljednjeg dana mjeseca svibnja župljani župe sv. Martina biskupa Karlovac - Hrnetić svetom misom u 18 sati započeli su prvu od tri devetnice koje će u lipnju izmoliti znamenitom svecu sv. Josemariji Escrivi utemeljitelju Opusa Dei, čije su relikvije svoj hrvatski dom pronašle upravo u ovoj župi. Devetnicu za posao po kojoj je ovaj svetac u Hrvatskoj najpoznatiji započeo je predvodeći misno slavlje dekan karlovačkog dekanata preč. Dražen Karačić, a uz njega su bili i preč. Ivan Troha, svećenik u miru te župnik don Filip Pavlović.

"Grad Karlovac je u svetom Josemariji dobio svoga suzaštitnika", istaknuo je župnik don Filip, "naime, ništa nije slučajno pa ni činjenica da su relikvije sv. Josemarije stigle u Hrvatsku baš u grad sv. Josipa - Karlovac. Njemu je sveti Josemaria bio odan u pobožnosti cijeloga svoga života, zato vjerujem da će prisutnost relikvija sv. Josemarije još više zbližiti našu župu Hrnetić s našim Nacionalnim svetištem te da će ga vjernici grada Karlovca prihvatiti utječući mu se u zagovor za posao, za obitelj i za zdravlje.

Duhovni program "Tri devetnice sv. Josemariji" održava se svakog dana od 31. svibnja do 25. lipnja u novoj crkvi Hrvatskih mučenika u Hrnetiću, središnji dio programa je sveta misa u 18 sati te čašćenje relikvija nakon svete mise. Osim devetnice za posao, vjernici će moći sudjelovati na devetnici za obitelj koja počinje 9. lipnja u 18 sati, te devetnici za zdravlje koja započinje 17. lipnja u 18 sati.

Blagdan svetog Josemarije prvi put će se u Karlovcu svečano proslaviti 26. lipnja u 10:30 u Novoj crkvi u Hrnetiću. Do tada se nadamo da će završiti radovi na uređenju predvorja crkve gdje će relikvije biti trajno pohranjene i dostupne za pobožnost vjernicima.   

"Tvoj svakodnevni susret s Bogom odvija se tamo gdje su tvoji kolege, tvoje težnje, tvoj posao i tvoji osjećaji. Tamo se svakodnevno susrećeš s Kristom. Usred najmaterijalnijih stvari na zemlji moramo se posvetiti, služeći Bogu i čovječanstvu." (sv. Josemaria Escriva) 


 

 


Primjedbe